Mitől függ a sebgyógyulás, mikor nem látszik a műtét nyoma, mivel segíthetjük a gyógyulási folyamatot, és mit tehetünk, ha csúnyán néz ki a heg?

A testemet tarkító hegek emlékeztetnek arra, mi mindenen mentem keresztül: gyerekkori balesetek, sérülések, műtétek sorai, anyajegy-eltávolítások nyomai. A hegek helye, hossza és keletkezési ideje is eltérő, és bizony a gyógyulás nyoma is mindegyiknél más: van, ami rózsaszínes-lilás árnyalattal kiemelkedik a bőrfelületről, de olyan heg is akad, ami csak egy halvány ráncnak tűnik, és egy vékony alapozóréteg tökéletesen takarja.

A tinik helyzete a legnehezebb

A sebgyógyulást és a hegesedést meghatározza a seb mérete, valamint az, hogy a testfelület mely részét érte sérülés — vezeti fel a témát Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész. Gyógyulás szempontjából azok a területek a legkényesebbek, ahol a bőrseb folyamatos mozgásnak van kitéve, például a nyakon, a háton, a vállakon vagy a lábakon. A plasztikai sebész szerint a két lapocka közötti terület gyógyul legnehezebben, az ott keletkező hegek tágabb széllel, ráncosabban gyógyulnak.

Azt hinnénk, hogy a gyógyulás oly módon van összefüggésben az életkorral, hogy a fiataloknál szebben gyógyul a heg, de erre a doktor rácáfol. A fiataloknál gyorsabb ugyan a sebregenerálódási folyamat, de náluk nagyobb a hajlam a heg túlburjánzására, a vastagabb hegképződésre, míg az idősebbek lassabban gyógyuló hegei szebben, szinte észrevétlenül illeszkednek a bőrfelületbe. Sőt arra figyelmeztet a szakember, hogy hegképződés tekintetében a hormonális változások miatt a tinédzserek bőre a legérzékenyebb. Ha egy halasztható esztétikai műtétre várunk a serdülőkorú gyermekünkkel, akkor inkább később vágjunk bele.

— Műtéti beavatkozás esetén a test minden területén megvan az az ideális irány, amelyben a metszést végeznünk kell — mondja a plasztikai sebész. — Ha attól eltérünk, már látványosabb lesz a heg. A legrosszabb megoldás az, ha az ideális iránytól 90 fokkal térünk el. Az is sokat számít, mennyi ideig van a sebben a varrat. A test különböző részein más-más időtartam az optimális: arcon általában tíz napig, a háton három hétig szokták a varratot bent hagyni.

Védjük a naptól!

Friss hegeknél a legfontosabb teendőnk a fényvédelem: UV-A és UV-B sugarak elleni védelemről is gondoskodnunk kell. A plasztikai sebész azt javasolja, hogy a heg területét legalább fél évig ne érje nap, vagy ha ez nem megoldható, akkor igyekezzünk a napvédelemről gondoskodni. ilyenkor használjunk 50 faktoros napkrémet.

A napsugárzáson kívül más szélsőséges hőhatásoktól is védeni kell a heget: a szolárium és a szauna sem tesz jót, de a rendkívüli hideggel is ártunk a hegesedésnek. Ezért ha nem akut eset miatt várunk műtétre, akkor legideálisabb ősszel elvégezni a beavatkozást. Az intenzív testmozgást is javasolt egy ideig mellőzni: a sebgyógyulás után lassan, fokozatosan térjünk vissza a szokásos edzésmenethez és konzultáljunk orvosunkkal.

Fájdalmas is lehet

A természetes gyógyulási folyamat része, hogy a seb helye eleinte megdagad és rózsaszínes árnyalatú, de ez idővel visszahúzódik és bőrszínűvé fog változni. Jó, ha van a házipatikánkban aloe vera gél vagy körömvirágkenőcs, melyekkel mi is segíthetjük a gyógyulást a bőr puhaságának fenntartásával — javasolja a plasztikai sebész.

Más kezelés szükséges azonban, ha a normáltól eltérő hegesedést tapasztalunk. Az atrófiás hegek a környező bőr felszínénél mélyebben helyezkednek el, és általában kicsi, kerek behúzódások, melyek jellemzően a bárányhimlős kiütések, vagy fiatalkori aknék, elkapart pattanások helyén alakulnak ki. Gyarmati Csaba tapasztalata alapján az emberek zöménél megtalálható egy-egy atrófiás hegnyom.

A hipertrófiás hegek általában vörösek, vastagok, kiemelkednek a bőr felszínéből, de az eredeti seb területén nem terjednek túl. Vállon és háton gyakori, valamint égési sérülések után is kialakulhat. Néha viszkető és fájdalmas is lehet ez a fajta szövetburjánzás, de általában egy-két éven belül magától visszahúzódik, lenyugszik.

A keloidos hegek vöröses, lilás árnyalatú, vastag, szabálytalan hegszövetcsomók, melyek továbbterjednek a seb határain. A keloid az esztétikai problémán kívül komoly fájdalmat, égő, viszkető, húzódó érzést okoz. A kóros sebburjánzásra nem elég a bőrpuhító aloe- és körömvirágkrém, ezekre a gyógyszertárban kapható speciális kenőcs javasolt, vagy az erre a célra kifejlesztett tapasz.

A keloidos sebeket nagyon eredményesen rendbe lehet hozni injekciós kezeléssorozattal. Megoldást nyújthat egy újbóli műtét is, mivel egy plasztikázás nemcsak esztétikailag segít a betegen, de a keloiddal járó fájdalom is megszüntethető. A csúnyábban gyógyult sebeknél a lágy röntgensugárzás is segíthet, de a szakember szerint óvakodjunk azoktól, akik Bioptron-lámpás kezelést kínálnak, ugyanis az csak a fekélyes sebekre jó, hegekre tilos!

Bármi gennyesedést, gyulladást észlelünk a hegesedés folyamán, menjünk vissza az orvoshoz, ne próbáljuk magunkat kezelgetni. A plasztikai sebész véleménye szerint ilyen jellegű probléma az esetek zömében azért alakul ki, mert a betegek nem tartják be az utókezelésre vonatkozó instrukciókat.

Forrás: Nők Lapja Egészség (2017. augusztus-szeptember)