Anyajegyek szövettani vizsgálata

Az anyajegyek sebészeti úton történő eltávolítása során a szövettani vizsgálat elvégzése is javasolt, hogy biztosan kizárható legyen a rosszindulatú elváltozások jelenléte. Szövettani laborunkban képzett patológusok vizsgálják meg a szövettani mintákat, és amennyiben rosszindulatú elváltozásról van szó, javaslatot tesznek a sebész számára a megfelelő nagyságú biztonsági széllel kapcsolatban is. A rosszindulatú anyajegy körül meghagyott biztonsági széllel maximalizálható az esélye, hogy az eltávolítást követően nem maradnak daganatsejtek az adott területen.

Az anyajegyek sebészeti úton történő eltávolítása során a szövettani vizsgálat elvégzése is a protokollunk része, hogy biztosan kizárható legyen a rosszindulatú elváltozások jelenléte. Szövettani laborunkban képzett patológusok vizsgálják meg a szövettani mintákat, és amennyiben rosszindulatú elváltozásról van szó, javaslatot tesznek a sebész számára a megfelelő nagyságú biztonsági széllel kapcsolatban is. A rosszindulatú anyajegy körül meghagyott biztonsági széllel küszöbölhető ki ugyanis, hogy az eltávolítást követően maradjanak daganatsejtek az adott területen.

Mi kerül értékelésre egy-egy szövettani leleten?

  • A leleten szereplő első fontos dolog maga a kórszövattani diagnózis, vagyis hogy melanomáról, bőrdaganatról vagy sima anyajegyről, esetleg jóindulatú bőrnövedékekről (hámszemölcsök, fibrómák) van-e szó.
  • A rosszindulatú elváltozások esetében az is leírásra kerül, hogy horizontális vagy vertikális terjedési formáról van-e szó. Az áttétek kialakulásának kockázata a vertikális terjedés esetén magasabb.
  • Melanoma vagy bőrdaganat esetén a leleten szerepel továbbá a tumor stádiuma is, amely I-től IV-ig terjedhet, ebből az első stádium gyakorlatilag még teljesen veszélytelen és teljes mértékben gyógyítható.
  • Az úgynevezett Breslow érték a tumorok milliméterben mért mélységét adja meg: minél nagyobb értékről van szó, annál rosszabb a daganat prognózisa. 0,75 milliméter alatt még jó esélyekkel kezelhető daganatól van szó.
  • Fontos az is, hogy van-e kifekélyesedés: ha ez már megjelent, az ugyancsak rontja a kezelés várható esélyeit.
  • A leletből mindezeken kívül kiderül, hogy elindult-e már az áttétképződési folyamat, vagyis jelen vannak-e a tumorsejtek az erekben és a nyirokerekben.
  • A patológus megadja továbbá, hogy mekkora biztonsági széllel érdemes eltávolítani a daganatot, ha az már nagyobb kiterjedtségűvé vált.

Áraink

Szövettani vizsgálat 16 000 Ft/db

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!