Évről évre növekszik a melanomában megbetegedettek száma. A hazai rák-regiszter adatai szerint évente közel 2500 új melanomás megbetegedés kerül felismerésre. Az egyik legagresszívebb daganatos betegségről Prof. Dr. Liszkay Gabriellát, az Országos Onkológiai Intézet bőrgyógyász-onkológusát kérdeztük.

Napfény és bőrrák kapcsolata

Optimális esetben napfény hatására a bőrben pigment képződik és lebarnulunk. Az emberek a bőrtípusuknak megfelelően barnulnak vagy égnek le a napon. A kreol bőrűek hamar lebarnulnak, mert a bőrükben sok pigment képződik, de a legvilágosabb bőrű emberekben nem képződik védő pigment, ők rövid idő alatt leégnek a napon. Náluk a napozásnak csak a káros hatásai jelentkeznek: csökken a bőr immunvédekezése, DNS-károsodás, sejtproliferáció, kóros sejtszaporulat jön létre és kialakul a bőrdaganat, aminek különféle fajtái vannak. A legveszélyesebb a melanoma, mert ennek a legnagyobb az áttétképző sajátossága.

Röviden a melanomáról

A bőr pigment termelő sejtjeiből kiinduló, rosszindulatú daganat, ami távoli szervekbe áttétet képezhet. Kialakulhat egy már meglévő anyajegyből, de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Ez egy nagyon alattomosan viselkedő daganattípus. Klinikailag több formáját különböztetjük meg, melyek külső megjelenésükben és a kórlefolyást tekintve is eltérnek egymástól.

Életmentő diagnosztika

A bőrgyógyász egy egyszerű speciális nagyítóval, a dermatoszkóppal tudja azonosítani a bőrelváltozás gyanúját. Nemcsak az anyajegyek területén alakulhat ki melanoma, hanem az eseteknek körülbelül felében újonnan keletkezik, ép bőrfelületen.

A melanoma kialakulásának okai

Bőrtípustól és genetikai hajlamtól, valamint élet-módtól függ, hogy kialakul-e valakinél a bőrrák. Akinek a családjában elő-fordult már egy vagy több melanomaeset, az fokozottabb rizikót jelent. A fehér bőrű, szeplős, vörös hajú és családi halmozódást mutató páciensek hajlamosak melanoma ki-alakulására. Genetikai hajlamra következtethetünk abból, ha valakinek sok az anyajegye.

A gyermekkori napégések abszolút rizikótényezőt jelentenek a későbbi melanoma kialakulása szempontjából. A gyakori leégés károsítja a bőrt, és gyermekkorban a legveszélyesebb. Bizonyos típusú bőrdaganatok a napsugárzás bőrkárosító hatásának összeadódásából alakulnak ki. A nyaranta megismételt napfénybehatás a melanoma fontos rizikótényezője.

Betegség tünetei

A melanoma leggyakrabban a bőrfelületen jelenik meg: háton, végtagokon, fej-, nyaktájékon. Általában barnás-feketés színű, de előfordul bőrszínű melanoma is, ilyenkor nehéz diagnosztizálni. A felszínesen terjedő formát könnyű felismerni, mert általában sötéten pigmentált. Sokáig a felszínen marad, azaz nem emelkedik elő, hanem laposan terjed. Létezik úgynevezett noduláris melanoma is, ami rögtön kiemelkedővé válik és a mélyben is terjed. Ennek általában rosszabb a prognózisa. Előfordul a végtagokon, talpon, ujjakon, köröm alatt elhelyezkedő melanoma is – ez ritkább és főleg idősebbeken fordul elő. Ritkábban a szemben is kialakulhat melanoma, erre csak a látászavar hívja fel a figyelmet. Nagyon ritkán nyálkahártyákon is kialakulhat, például a vastag- és végbélben.

Többfokozatú kezelés

Első lépcsőben, általában egészben el lehet és el is kell távolítani a kisebb méretű daganatokat. Ha megvan a szövettani vizsgálat eredménye, a műtéti terület kiterjesztése következik, mert biztonsági sávot kell hagyni, illetve az őrszem nyirokcsomóműtét során, egy speciális eljárással megvizsgáljuk, hogy a nyirokcsomókba beterjedt-e a betegség.

Ha a műtét után nincs szükség további kezelésre, akkor mondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel, meggyógyítottuk a beteget, csak ellenőrzésre kell járnia.

Ha már kialakult az áttét, fontos, hogy időben felismerésre kerüljön. Az utóbbi hét-nyolc évben már nagyon sok új gyógyszer megjelent, amelyek Magyarországon is elérhetők. A célzott terápia, és az immunterápia a két legfontosabb irányvonal, de a legújabb kutatások és a klinikai kipróbálás azt bizonyítja, hogy ha a két terápiát kombinálják, még jobb eredmények érhetők el.

Áttétes esetben is szóba jön néha a műtét és a speciális sugársebészeti eljárás.

Fontos a megelőzés

Mindenkinek tudnia kell, milyen bőrtípusba tartozik, és ennek megfelelően kell az életmódját kialakítani.

  • Használjon magas faktorszámú napozószereket!
  • Aki veszélyeztetett, még fényvédővel se napozzon, csak árnyékban tartózkodjon.
  • Ne vigye túlzásba a napozást, kerülje a napégéseket!
  • A gyermekeket fokozottan védje a leégéstől!
  • A déli órákban semmiképpen se menjen a napra (10-16 óra között nem tanácsos napozni).
  • Ismerni kell, hogy vannak e rizikótényezők a családban, mert az anyajegy vagy a családi halmozódás a hajlamra utal.
  • Figyelje az új elváltozásokat a bőrön, vagy ha valamilyen régi szemölcs, anyajegy növekszik, szabálytalan alakúvá válik, hámlik, megváltozik a színe, formája vagy vérzik, ne halogassa az orvoshoz fordulást!
  • Rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálatokon!

Garai Anna

Megjelent a Bors 2018.06.22-i Egészség mellékletében