Bár az anyajegyvizsgálat fontosságáról általában tavasszal és nyár elején esik szó, Prof.Dr. Liszkay Gabriella bőrgyógyász-klinikai onkológus szerint a szűrésnek nem szezonálisnak, hanem személyre szabottnak kellene lennie.

A bőr rosszindulatú elváltozásai néha lassan, évek alatt alakulnak ki, míg extrémebb esetben akár egy nyári szezon után is megjelenhetnek. Éppen ezért az anyajegyszűrésnek egyénre szabottan kellene történnie – a gyakoriságot a bőrtípustól és az anyajegyszámtól függően kellene meghatározni.

Nem ismerjük fel a gyanús elváltozásokat

Liszkay Gabriella gyakran tapasztalja praxisában, hogy a szűrésre járó betegek maguktól nem ismerik fel a bőrükön megjelenő rosszindulatú elváltozásokat.

Vannak páciensek, akik kifejezett panasszal jönnek, ám a vizsgálat során kiderül, hogy nem is az a problematikus elváltozás, amelyet ők annak gondolnak. Nagyon sokszor látjuk, hogy a betegen rengeteg problémás elváltozás van, olyan, amely még az orvosnak is fejtörést okoz, ám a beteget nem az zavarja, hanem valami abszolút jóindulatú képlet.

A professzor asszony elmondása szerint azonban még így is ez a jobbik eset, hiszen – még ha banális ok miatt is – ezek a betegek legalább elmennek szűrésre. Sokan vannak, akiknek teste bár tele van anyajeggyel – így a melanóma kialakulására nagyobb az esélyük -, mégsem keresnek fel bőrgyógyászt. 

Homokba dugjuk a fejünket

Liszkay Gabriella úgy tapasztalja, hogy míg a fiatalok egyre egészségtudatosabbak és akár egy apró elváltozás esetén is felkeresik orvosukat, az idősek sok esetben gyakorlatilag rejtegetik a már meglévő és gyakran kései stádiumú bőrdaganatokat.

Olyan extrém esetekkel is találkozunk – és nem is ritkán -, hogy ép ésszel nehéz felfogni. Egészen elképesztő méretű daganatokkal egyesek igen későn fordulnak orvoshoz. Ha ruhával fedett területen van, akkor még a rokonaik sem fogják észrevenni. Az ilyen betegek aztán ha végül mégis eljönnek orvoshoz, sok esetben már nem gyógyíthatóak meg.

Holott a szakértő elmondása szerint az idejében felfedezett melanóma egyszerű sebészeti beavatkozással 100 százalékosan gyógyítható lenne bármiféle utókezelés nélkül.

A cikk teljes szövege elolvasható ide kattintva»

Melanoma a köröm alatt

Melanoma a köröm alatt – Ha ruhával fedett területen van, akkor még a rokonaik sem fogják észrevenni.