Anyajegyek műtéti eltávolítása plasztikai sebészeti minőségben

 

Az anyajegyek eltávolításának egyetlen, szakmailag is elfogadható módszere a sebészeti úton történő eltávolítás. A beavatkozást követően szövettani elemzés is készül, így biztosan fény derül rá, ha esetleg rosszindulatú elváltozás, melanoma volt jelen az anyajegyben. Ha a szövettani eredmény melanomát mutat, akkor újabb sebészeti beavatkozásra kerül sor a patológus által meghatározott biztonsági zóna betartásával, így minimalizálható az esélye, hogy az érintett bőrterületen daganatsejtek maradjanak. Az esztétikai célú anyajegy-eltávolításokat plasztikai sebész szakorvos végzi, a megfelelő kozmetikai eredmény így minden esetben garantálható.

Az anyajegyek ugyan többféle módszerrel – fagyasztás, leégetés vagy lézeres kezelés – is eltávolíthatóak lennének, szakmailag azonban csak a sebészeti úton, szikével történő eltávolítás az elfogadható. Ennek az az oka, hogy az anyajegy-eltávolításokat követően szövettani vizsgálatra is minden esetben szükség van, ugyanis csak ezen a módon deríthető ki teljes biztonsággal, hogy nincs-e szó rosszindulatú elváltozásról, vagyis melanomáról.

Hogyan zajlik az anyajegyek sebészeti úton történő eltávolítása?

Az eljáráshoz minden esetben helyi érzéstelenítést alkalmazunk. Plasztikai sebész szakorvosunk az eltávolítandó anyajegyet egy keskeny – általában 2-5 milliméteres – ép szegély meghagyásával egészben távolítja el egy babérlevél alakú kimetszéssel. Ezt követően kerül sor a metszés miatt kialakult hámhiány összevarrására.

Az anyajegy szikével történő kimetszése a bőr felső rétegét és a bőr alatt elhelyezkedő zsírszövetet érinti: a beavatkozást követő szövettani leletből egyértelműen kiderül, hogy sikerült-e a teljes anyajegyet kimetszeni, illetve hogy ép szegéllyel történt-e a beavatkozás. Patológus szakorvosunk minden esetben jelzi, ha a műtét korrekciójára van szükség, például mert valamilyen okból nem sikerült a teljes anyajegyet eltávolítani, vagy ha kicsi volt a biztonsági szegély. Ilyen esetek csak igen ritkán fordulnak elő, így a legtöbbször egyetlen műtét is elegendő az anyajegy vagy anyajegyek megfelelő eltávolításához.

Milyen eredményt ad a metszést követő plasztikai sebészeti helyreállítás?

A hegképződés a hámot és irhát elválasztó úgynevezett bazális membrán sérülése miatt indul be, és mivel az anyajegyek csak a legritkább esetben terjednek ki kizárólag a bőr legfelső rétegére, teljes eltávolításukkor így a bazális membrán is mindenképpen megsérül. Heg nélkül tehát az esetek döntő többségében egyszerűen nem lehet operálni.

A hegesedés mértéke azonban – a megfelelő plasztikai sebészeti gyakorlat birtokában – ma már a minimálisra csökkenthető. A megfelelő módszerrel – szövetkímélő műtéti technikával – levett anyajegyek helye szép hegekkel gyógyul: optimális esetben csak egy hajszálvékony vonalas heg marad vissza a bőrön.

Előfordulhat, hogy a megfelelő esztétikai eredmény elérése érdekében bőrlebeny-forgatásra is szükség van: az eltávolított bőrdarabot ilyenkor egy másik bőrlebennyel pótoljuk, jellemzően az arcon vagy a homlokon végzett beavatkozások során.
A kozmetikai eredmény az eltávolításra került anyajegy helyétől is függ: az arc jellemzően nagyon szépen gyógyul, a hát, a gerincvonal vagy a dekoltázs területe – illetve azok a felületek ahol a bőr nagy mozgásnak, igénybevételnek van kitéve – pedig valamivel lassabban.

Mennyi időt vesz igénybe egy-egy anyajegy eltávolítása?

Egy átlagos méretű, szabályos anyajegy sebészi eltávolítása többnyire nem tart tovább tíz percnél. A műtét előkészítésével és lezárásával együtt – egyetlen anyajegy eltávolítása esetén – az egész operáció maximum 20-30 percet vesz igénybe.

Ez az időtartam abban az esetben lehet ennél hosszabb, ha a már említett bőrlebeny- forgatásra is szükség van. Az arcon és a homlokon végzett beavatkozások mellett hölgyeknél a dekoltázs területén végzett műtétek során lehet még erre szükség, itt ugyanis nem kielégítő egy esztétikailag kevésbé szép eredmény, ami például még megfelelő lehet egy háton végzett beavatkozásnál.

Eltávolítható-e több anyajegy is egyetlen műtét során?

Egyetlen műtéti alkalommal több anyajegy is eltávolítható. Ilyen esetben maximum 3 anyajegy egy időben történő levétele javasolt.

Áraink

A beavatkozás díja az elváltozás típusától és méretétől függ. A megfelelő beavatkozás kiválasztása szakmai szempontok alapján történik.

Plasztikai sebészet szakorvosi konzultáció 12 000 Ft
Plasztikai beavatkozás – kimetszés 1 db 62 000 Ft
Plasztikai beavatkozás – kimetszés 2 db 119 000 Ft
Plasztikai beavatkozás – kimetszés 3 db 150 000 Ft
Plasztikai beavatkozás – kimetszés és lebenyplasztika 150 000 Ft
Szövettani vizsgálat 16 000 Ft/db

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!