Prof. Dr. Láng István klinikai onkológus

Prof. Dr. Láng István több évtiezede foglalkozik a daganatos betegségek diagnosztkájával és gyógyszeres kezelésével: ezen évek alatt számos melanomás beteget is kezelt, és folyamatosan nyomon követi a célzott és immunterápiás kezelésekkel kapcsolatos legújabb tudományos eredményeket. A melanoma konzultáció célja, hogy minden beteg a számára legoptimálisabb kezelési formát kapja, akár önálló, akár kombinált terápiáról legyen szó. A célzott kezelésekhez szükséges molekuláris diagnosztikai vizsgálatok eredményeit ugyancsak Láng professzor értékeli.

„Az orvosi hivatással kapcsolatos legelső élményeim a gyerekkoromhoz köthetőek. Igazi orvos családba születettem ugyanis: anyai ágon – a dédnagyapámig visszamenően – mindenki orvos volt, apai ágon pedig az édesapám volt az, aki az orvosi hivatást gyakorolta. A családban így – teljesen természetes módon – sok szó esett az orvosi pályával kapcsolatos dolgokról. Az orvosi, gyógyítói munkával kapcsolatos tapasztalatok a családi ebédeknél, közös vacsoráknál is gyakran előkerültek. Ebből aztán szinte már magától adódott, hogy később magam is az orvosi pályát választottam” – mondja a Melanoma Központ konzultációs alkalmait vezető Láng professzor.

A szakember 1970-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, summa cum laude minősítéssel. Ezt követően – 1975-ben – belgyógyász szakorvosi, 1985-ben pedig klinikai immunológusi és allergológus szakorvosi képesítést is szerzett.

Miért épp a daganatok gyógyítása?

„Azt, hogy az orvosi, gyógyítói pályán belül épp a rákgyógyítás területe az, amiben jobban el szeretnék mélyedni, akkor határoztam el, amikor a Semmelweis Egyetemen – tudományos ösztöndíjasként – az immunológia területe lett a fő kutatási témám. Az immunológián belül aztán elég gyorsan a daganat-immunológia felé kanyarodtam, ami akkor még – az 1960-as évek vége felé – gyerekcipőben járt. Kezdeti tudományos munkáimat és disszertációimat egyaránt a daganat-immunológia területén készítettem el. Kifejezetten az úgynevezett ölősejtek működése érdekelt, amelyek kiemelten fontos szerepet töltenek be a daganatsejtek elpusztításában – nemcsak a már beteg, hanem a még egészséges emberek szervezetében is” – mondja a főorvos, aki jelenleg az egyik legnagyobb hazai onkológiai centrum belgyógyászati-onkológiai és klinikai farmakológiai osztályait vezeti.

A másik fő impulzus, ami Láng professzort végleg a rákgyógyítás területére irányította, egy későbbi, külföldi nyaraláson történt találkozás volt. „Sikerült megismerkednem egy nyugat-németországi onkológiai központ vezetőjével, aki volt szíves és végigvezetett az intézetén. Jelenlegi munkahelyemhez hasonlóan ez is egy komprehenzív – vagyis kizárólag daganatos betegekkel foglalkozó – centrum volt. Addig elsősorban belgyógyászként foglalkoztam a betegeimmel – köztük rákbetegekkel is – az említett németországi rákcentrum azonban annyira megtetszett, hogy elhatároztam, ha Magyarországon is sikerül olyan munkahelyet találni, ahol kifejezetten a daganatos betegségekre szakosodva kezelhetném a pácienseimet, akkor ott fogok elhelyezkedni” – emlékszik vissza a professzor.

Belgyógyászati-onkológiai és klinikai farmakológiai szakvizsga

„A betegségek gyógyszeres kezelésében jelen pillanatban a daganatos betegségek jelentik az egyik legkomolyabb kihívást. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a daganatok kezelése egy rendkívül összetett dolog. Kis túlzással akár azt is mondhatjuk, hogy az onkológiával kapcsolatos területek – az orvosi hivatáson belül – ma már külön-külön szakmát jelentenek.

A rákbetegek gyógyszeres kezelésében az érheti el a legjobb eredményeket, aki a belgyógyászat mellett onkológiai és farmakológiai szakképesítéssel is rendelkezik. Nekem – éppen azért, hogy az összes betegemnek a lehető leghatékonyabb gyógyszeres kezelést adhassam – belgyógyászati-onkológiai és klinikai farmakológiai szakvizsgám is egyaránt van” – hangsúlyozza a professzor.

„A daganatos betegségek kezelése csapatmunka, amelyben a siker talán legfőbb kulcsa a valóban hatékony együttműködés a társszakmák között” – foglalja össze a professzor saját, személyes gyógyítói hitvallását. A melanomák gyógyszeres kezeléséhez kapcsolódó főbb társszakmák képviselői közül mindenképp érdemes megemlíteni a patológusokat, a sebészeket és plasztikai sebészeket, valamint a bőrgyógyászati onkológiával foglalkozó onkodermatológusokat. A molekuláris diagnosztikát – más szóval géndiagnosztikát – külön is szeretném kiemelni: a sebészorvosok kezét részben a patológusok vezetik, és ők határozzák meg részben azt is, hogy mi, belgyógyász-onkológusok milyen gyógyszeres kezelést rendelünk el aztán a betegnek” – hangsúlyozza Láng professzor.

Hogyan zajlik jelenleg a melanomák gyógyszeres kezelése?

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika Melanoma Központjának konzultációin valódi szakmai és gyakorlati információkat, odafigyelést, és az egyre szélesedő kezelési lehetőségek – célzott daganatellenes kezelések, immunterápiák – reális ismertetését kínáljuk a hozzánk forduló betegeknek.

„Jó hír, hogy 2017 áprilisában több célzott és immunterápiás szer is befogadásra került, így ezeket már nemcsak klinikai vizsgálatokban vagy egyedi méltányossági kérelemmel, hanem államilag finanszírozottan adhatjuk azon betegeinknek, akiknél várhatóan eredményesek lesznek ezek a kezelések. A célzott daganatellenes kezeléseknél leginkább a BRAF gén mutációvizsgálatai fogjék meghatározni, hogy adható-e ez a fajta terápia. Ha a BRAF és a MEK1 mutációi jelen vannak, akkor javasolható akár a BRAF-gátlók MEK-gátlókkal kombinált alkalmazása is” – említi a melanomák kezelésének legújabb hazai fejleményeit a professzor.

„Személyre szabott segítséget szeretnék nyújtani a melanomás betegeimnek”

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!