Melanoma konzultáció a szükséges gyógyszeres kezelésekről és molekuláris diagnosztikai vizsgálatokról

A melanomák gyógyszeres úton történő kezelésére ma már számos modern lehetőség van: a társadalombiztosító már hazánkban is finanszírozza mind a célzott, mind az immunterápiás kezeléseket. A célzott kezelések megkezdéséhez molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra van szükség, az immunterápiás kezelések esetében pedig immunhisztokémiai vizsgálatokra kerülhet sor. 20-40 perces konzultációnkon a szövettani eredmény ismeretében segítünk Önnek a legmegfelelőbb gyógyszeres kezelés kiválasztásában.

Miben tudunk segíteni, ha Önnél bőrdaganat vagy melanoma gyanúja áll fenn?

Bőrdaganat gyanúja esetén több évtizedes gyakorlattal rendelkező, tudományosan elismert szakemberek vizsgálják meg a kérdéses elváltozást. A daganat fizikális vizsgálatán és dermatoszkópos analízisén kívül az egész testfelület áttekintése is megtörténik, a nyirokrégiók vizsgálatával együtt. Amennyiben szükséges, kiegészítő képalkotó vizsgálatokat is javaslunk.

A megállapított jó- vagy rosszindulatú daganat általában sebészi eltávolításra kerül, amit sebészünk az onkológus bőrgyógyásszal konzultálva az előírt onkológiai szabályoknak megfelelően, a legjobb kozmetikai eredményt nyújtó módszerrel végez el. Az eltávolított daganat szövettani vizsgálatra kerül.

A szövettan birtokában ismételt konzultáció történik, melynek során ismertetjük a daganat paraméterei alapján várható prognózist, valamint az esetek egy részében szükséges további terápiát is. Ez utóbbi esetben a beteget beutalóval a legmegfelelőbb egészségügyi intézetbe küldjük.

Miben tudunk segíteni, ha Önnél frissen diagnosztizálták a bőrdaganat vagy melanoma valamely formáját, és még a kezelés előtt áll?

Ha valakinél bőrdaganatot diagnosztizálnak, számos kérdés nyugtalaníthatja a beteget. Frissen diagnosztizált bőrdaganat esetén minden kérdésére válaszolunk.

  • Tájékoztatjuk róla, hogy milyen lehetséges okai vannak a daganat kialakulásának, valamint a várható kórlefolyásról: előfordulhat-e a műtéti területben kiújulás, mi a százalékos valószínűsége áttét megjelenésének. Informáljuk Önt azzal kapcsolatban is, hogy szükséges-e további kezelés.
  • Az esetleges terápia gyakorlati vonatkozásairól, várható időtartamáról, hatásairól és mellékhatásairól szintén felelős információkat nyújtunk Önnek.
  • Tájékoztatjuk továbbá arról is, hogy melyik gyógyító intézményben kaphatja meg az optimális kezelést, illetve azt is biztosítjuk, hogy Ön eljuthasson a javasolt központba.

Miben tudunk segíteni, ha Önnél a bőrdaganat/melanoma valamely előrehaladott formája van jelen, és a kezelésváltás lehetőségéről érdeklődik nálunk?

Előfordulhat, hogy Önt már valahol kezelésben részesítik, de nem rendelkezik elegendő információval az adott terápiával és az esetleges alternatívákkal kapcsolatban.

Ilyenkor ismertetjük az adott daganatban szóba jöhető terápiás lehetőségeket, és javaslatot teszünk az Önnek és a daganattípus paramétereinek legmegfelelőbb terápiára.

Természetesen arra is részletesen kitérünk, hogy a javasolt kezelési mód milyen eredményeket ad és mik a mellékhatásai.

Mely daganattípusok esetén fordulhat hozzánk?

A bőrdaganatok előfordulási gyakorisága az összes tumort tekintetbe véve a legnagyobb. 60 év felett minden második emberen előfordul valamilyen bőrdaganattípus.

A jóindulatú anyajegyeknek is lehet onkológiai jelentősége, különösen akkor, ha azok nagy számban fordulnak elő a bőrfelületen. Kevesebb számú anyajegy esetén is a rizikócsoportba tartozhat a páciens, ha anyajegyei atípusos karakterűek, aszimmetrikusak, különböző színárnyalatokat tartalmaznak, méretük pedig nagyobb, mint az átlagos anyajegyeké.

Bár gyakoriak, az esetek túlnyomó többségében a bőrdaganatok sebészi eltávolítással, vagy egyéb módon, lézerrel, diathermiával, lokális citosztatikummal vagy immunterápiával meggyógyíthatóak.

  • A leggyakoribb bőrdaganat a basalioma (basalsejtes carcinoma), ami csak extrém ritkán ad áttétet, az áttétes esetek hátterében pedig általában valami súlyosabb alapbetegség szerepel, ami az immunvédekezést kedvezőtlenül befolyásolja.
  • A második leggyakoribb bőrdaganat a laphámrák. Idősebb emberek bőrén, többnyire rákmegelőző állapotból, sokszor érdes felszínű keratosisból alakul ki, típusosan fénynek kitett területeken, gyakran az arcon, kézfejeken. Áttétet az esetek 1-2%-ában képez.
  • Szintén idősebbeken gyakran előforduló, kozmetikailag zavaró, általában festenyzett elváltozás a seborrhoeás keratosis. A diagnózist szakembernek kell felállítania, mivel összetéveszthető a melanomával. A kozmetikailag zavaró elváltozások akár „égetéssel” is könnyen eltávolíthatóak.
  • A legrettegettebb bőrdaganat a melanoma. Az esetek néhány százalékában belső szervek nyálkahártyájából is kiindulhat, mintegy 4-5%-ban a szemben is kialakulhat, de túlnyomó többségben az elsődleges daganat a bőr pigmentet termelő sejtjeiből indul ki.

A melanoma – egy bizonyos vastagság elérésekor – már magas áttétképző potenciállal rendelkezik, azonban időben felfedezve, megfelelő sebészi eltávolítással az esetek csaknem 100%-ában gyógyulás érhető el.

Ezért nagyon fontos újonnan megjelent elváltozások szakorvosi vizsgálata, különösen, ha azok pigmentáltak, valamint régóta meglévő anyajegyek változása esetén is orvoshoz kell fordulni.

Akinek a bőrén sok anyajegy van, félévente-évente szakorvosi vizsgálat szükséges annak érdekében, hogy az esetleges tumor mielőbb felismerésre kerüljön.

Amennyiben alkalmasnak bizonyulok rá, hol történhet a későbbi, célzott daganatellenes kezelés?

Ha a daganat áttétes fázisba kerül, gyógyszeres kezelésre van szükség, ami napjainkban már többnyire immun- vagy célzott terápiát jelent a daganat paramétereinek megfelelően. A kezelések csak jól felszerelt, nagy szakmai hozzáértést biztosító centrumokban történhetnek.

Mikor és hol zajlik a konzultáció?

A konzultáció az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban előzetes bejelentkezés alapján, keddi napokon 16-19 óra között történik.

Mit hozzak magammal a konzultációra?

A betegségével kapcsolatos valamennyi leletet hozza magával. Amennyiben egyéb okból is orvosi kezelés alatt áll, akkor az ezzel kapcsolatos dokumentáció is szükséges.

A melanoma modern gyógyszeres kezelése

A melanoma gyógyszeres kezelésében az elmúlt években forradalmi változás következett be. A daganat molekuláris és immunológiai hátterének jobb megismerése új terápiák megjelenéséhez vezetett.

Célzott terápia

A daganatban kimutatható BRAFV600 gén elváltozása, mutációja felgyorsult daganatnövekedéshez vezet.

Ezt a kóros daganatnövekedést fékezi meg a BRAF-kináz-gátló terápia, ami napjainkra már ugyanazon az útvonalon ható MEK-gátlókkal kombinálva késlelteti a rezisztencia-mechanizmust, vagyis azt a jelenséget, amikor a daganat „védekezik” a gyógyszerek ellen.

A BRAF mutáció az esetek mintegy 50%-ában mutatható ki, jelenlétekor a kulcsfontosságú molekuláris hiba célozható meg, ezért hívják a kezelést célzott terápiának. A célzott kezelés szájon át szedhető gyógyszerek formájában valósul meg, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett.

Immunterápia

A másik fontos új terápiás irányvonal az immunterápia. Melanoma, de más daganatok esetén is a daganatimmunitásban fontos szerepet játszó úgynevezett T-limfociták működése – immunológiai mechanizmusok következtében – nem megfelelő.

A T-sejtek felszínén elhelyezkedő CTLA-4 receptor blokkolásával, valamint a programozott sejthalál-1 (PD-1) fehérje és a többnyire a daganatsejtek felszínén elhelyezkedő PD-L1 ligand kapcsolódásának blokkolásával ható PD-1-gátlók segítségével a T-limfociták működése helyreállítható.

Ennek következtében a daganatellenes immunitás ismét hatékonnyá válik, amit a betegek túlélési adatai bizonyítanak.

Számos klinikai vizsgálatban végzik új gyógyszerek kipróbálását, ezek közül sok a kombinációs kezelés, ahol a különféle gyógyszereket együtt adják a hatékonyság növelése érdekében.

Az újfajta kezelések egy része – a BRAF-gátlók és a BRAF-MEK-gátló kombinációk, illetve a PD-1-gátlók – már hazánkban is a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által támogatottan alkalmazhatóak, így ma már a magyar betegek is a legmodernebb kezeléseket kaphatják.

Központunkban egyaránt elvégezzük a gyógyszere alkalmazásához szükséges mutáció- és immunhisztokémiai vizsgálatokat.

A sikeres kezelések kulcsa a társszakmák közötti hatékony együttműködés

A daganatok kezelése rendkívül nagy szakértelmet igénylő, számos specialista együttműködésével megvalósuló feladat, ahol minden szakterület képviselőjének fontos szerepe van.

Elsődleges a korrekt diagnózis felállítása, ami az onkológiában a szövettani vizsgálatot és a képalkotó diagnosztikát jelenti. A daganatok elsődleges ellátásában még a legmodernebb gyógyszeres lehetőségek birtokában is a sebészé a „főszerep”, aki a klinikai- és szövettani diagnózis birtokában az onkológiai irányelveknek megfelelően kell, hogy eljárjon. A gyógyszeres kezelések mellett sokszor sugárterápiára is szükség lehet.

Központunk a komplex onkológiai ellátást, véleményezést és a legmodernebb gyógyító eljárásokhoz szükséges hozzáférést, beutalást biztosítja.

Áraink

Másodvélemény, komplex onkológiai konzultáció 39 000 Ft

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!