Prof. Dr. Hunyady János bőrgyógyász

Prof. Dr. Hunyady János bőrgyógyász és onkodermatológus szakorvos – korábban a Debreceni Egyetem Bőr- és Nemigyógyászati Klinikájának, majd a Sejtterápia Klinikai Központjának igazgatója – széleskörű kutatási tevékenysége mellett hosszú évek óta foglalkozik a különféle bőrdaganatok, valamint a melanoma diagnosztikájával és kezelésével. A rosszindulatú bőrgyógyászati daganatok időben felismerve teljes mértékben meggyógyíthatóak, ezért különösen fontos, hogy a gyanús bőrelváltozásokkal azonnal szakemberhez forduljunk.

„A rosszindulatú bőrdaganatok, és különösen a pigmenttermelő sejtekből kiinduló és leggyakrabban szintén a bőrben terjedő melanomák esetében alapvető fontosságú a korai felismerés: a késlekedés minden esetben rontja a páciensek gyógyulási esélyeit, és akár az életüket is veszélyeztetheti, hiszen a melanomák jellemzően gyorsan és agresszíven terjednek.

Amellett, hogy széleskörű kutatási tevékenységet végzek, a legfontosabbnak mégis a gyógyítást tartom. A melanomák valóban veszélyesek ugyan, korai felismerés esetén azonban elkerülhető a daganat továbbterjedése: ennek minden esetben az a feltétele, hogy a daganat a lehető legkorábbi stádiumban kerüljön felismerésre, amikor a sebészeti beavatkozás még teljes daganatmentességet eredményezhet” – mondja Hunyady, aki a szegedi orvosi egyetem elvégzését követően nemcsak a bőr- és nemibetegségek gyógyításában, hanem a kozmetológia, a klinikai immunológia és az allergológia területein is szakorvosi képesítést szerzett, emellett 15 éven keresztül volt a Debreceni Egyetem tanszékvezető professzora, jelenleg pedig az egyetem emeritius professzora.

Hogyan zajlik a dermatoszkópos anyajegy-vizsgálat?

A dermatoszkópos anyajegy-vizsgálat lehetőséget ad a bőr felsőbb rétegeibe való bepillantásra, és azok emberi szemmel nem látható változásainak megfigyelésére.

A dermatoszkópos anyajegy-vizsgálat során nem kerül sor sejtmintavételre, azaz biopsziára. A vizsgálat nem jár semmilyen fájdalommal, nem invazív.

A dermatoszkóp egy speciális bőrmikroszkóp, amellyel a hagyományos, szabad szemmel történő vizsgálatnál sokkal pontosabban meghatározhatjuk, hogy szükség van-e egy-egy anyajegy eltávolítására vagy sem.

„Erre például azoknál a pácienseknél lehet szükség, akiknél a családi halmozódást mutató, örökletes diszpláziás anyajegy szindróma van jelen: ennek hátterében a 9-es kromoszómán elhelyezkedő CDKN2A gén mutációi állnak, amelynek következtében szokatlan anyajegyek jelennek meg a bőrön és az átlagoshoz képest nagymértékben megnő a melanoma kialakulásának kockázata. Az örökletesség igazolására központunkban a gén molekuláris diagnosztikai vizsgálatait is elvégezzük.

A rendszeres kontrollvizsgálatok során minden újonnan megjelent anyajegy azonnal észrevehető, emellett a már korábban is már jelenlévő anyajegyekben végbemenő legapróbb változások is azonosíthatóak” – mondja Hunyady.

Hunyady doktor az anyajegyek veszélyességének megállapítására szolgáló angolszász ABCDE-rendszert magyarra adaptálva a “SANSZ” betűszóval tanítja meg pácienseinek, hogy miként ismerjék fel egy-egy anyajegy veszélyességét.

“A SANSZ magyarul esélyt jelent, és így egy könnyen megjegyezhető betűszó. Az “S” betű az anyajegy sötét árnyalatát, az “A” az asszimetriát, az “N” a növekedést, az “SZ” pedig a szabálytalan széleket jelenti: ha ezek közül valamelyikben változást tapasztal a páciens, az ronthatja a későbbi gyógyulási esélyeket, amennyiben rosszindulatúvá vált az anyajegy. Ezen változások esetén ezért mindenképp érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulnunk, ahogyan akkor is, ha az anyajegy kiemelkedik a bőrfelületről vagy a felszíne kifekélyesedést kezd mutatni” – mutat rá a minél hamarabb történő szakorvosi vizsgálat fontosságára Hunyady doktor.

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!