Prof. Dr. Hunyady János bőrgyógyász szakorvos 2017-11-10T13:03:56+00:00

Prof. Dr. Hunyady János bőrgyógyász

Prof. Dr. Hunyady János bőrgyógyász és onkodermatológus szakorvos – korábban a Debreceni Egyetem Bőr- és Nemigyógyászati Klinikájának, majd a Sejtterápia Klinikai Központjának igazgatója – széleskörű kutatási tevékenysége mellett hosszú évek óta foglalkozik a különféle bőrdaganatok, valamint a melanoma diagnosztikájával és kezelésével. A rosszindulatú bőrgyógyászati daganatok időben felismerve teljes mértékben meggyógyíthatóak, ezért különösen fontos, hogy a gyanús bőrelváltozásokkal azonnal szakemberhez forduljunk: az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika Melanoma és Bőrdaganat Diagnosztikai Központjában Hunyady doktor számítógéphez csatlakoztatott dermatoszkópos eszközzel követi nyomon az anyajegyek, illetve a jó- és rosszindulatú bőrképletek változásait. A nagyfelbontású kamerával készített képeket egy digitális adatbázisban tároljuk, így a különféle bőrképletek alak-, szín- vagy méretbeli változásai rendkívül nagy precizitással követhetőek nyomon.

„A rosszindulatú bőrdaganatok, és különösen a pigmenttermelő sejtekből kiinduló és leggyakrabban szintén a bőrben terjedő melanomák esetében alapvető fontosságú a korai felismerés: a késlekedés minden esetben rontja a páciensek gyógyulási esélyeit, és akár az életüket is veszélyeztetheti, hiszen a melanomák jellemzően gyorsan és agresszíven terjednek.

Amellett, hogy széleskörű kutatási tevékenységet végzek, a legfontosabbnak mégis a gyógyítást tartom. A melanomák valóban veszélyesek ugyan, korai felismerés esetén azonban elkerülhető a daganat továbbterjedése: ennek minden esetben az a feltétele, hogy a daganat a lehető legkorábbi stádiumban kerüljön felismerésre, amikor a sebészeti beavatkozás még teljes daganatmentességet eredményezhet” – mondja Hunyady, aki a szegedi orvosi egyetem elvégzését követően nemcsak a bőr- és nemibetegségek gyógyításában, hanem a kozmetológia, a klinikai immunológia és az allergológia területein is szakorvosi képesítést szerzett, emellett 15 éven keresztül volt a Debreceni Egyetem tanszékvezető professzora, jelenleg pedig az egyetem emeritius professzora.

Hogyan zajlik a dermatoszkópos anyajegy-vizsgálat?

A dermatoszkópos anyajegy-vizsgálat lehetőséget ad a bőr felsőbb rétegeibe való bepillantásra, és azok emberi szemmel nem látható változásainak megfigyelésére.

A dermatoszkópos anyajegy-vizsgálat során nem kerül sor sejtmintavételre, azaz biopsziára. A vizsgálat nem jár semmilyen fájdalommal, nem invazív, és a beteg számára is betekintést nyújt a vizsgálat menetébe a dermatoszkóppal összekapcsolt számítógép képernyőjén keresztül.

A bőrre ilyenkor egy mikrokamerát helyezünk, amely harmincszoros nagyítással a felhám alsó rétegéig, az úgynevezett bazális sejtekig képes feltárni a különféle bőrelváltozásokat. Ennek köszönhetően az a sejtsor is vizsgálható, amely szabad szemmel egyáltalán nem látható. A diagnózis felállítása az úgynevezett dermatoszkópos pontértékkel történik: ez egy számítógép által kiszámított érték, amelyet a vizsgált bőrelváltozás differenciáltsága, színe, a széli részek alakja, illetve a szimmetria/aszimmetria alapján számol ki a szoftver.

A bőrgyógyász szakorvosunk által bevitt adatok alapján kiszámolt pontérték alapján már meghatározható, hogy az adott bőrelváltozás jóindulatú, avagy felmerül a rosszindulatúság gyanúja, esetleg már egyértelműen rosszindulatú elváltozásról van szó.

A dermatoszkóp egy speciális bőrmikroszkóp, amellyel a hagyományos, szabad szemmel történő vizsgálatnál sokkal pontosabban meghatározhatjuk, hogy szükség van-e egy-egy anyajegy eltávolítására vagy sem.

„Erre például azoknál a pácienseknél lehet szükség, akiknél a családi halmozódást mutató, örökletes diszpláziás anyajegy szindróma van jelen: ennek hátterében a 9-es kromoszómán elhelyezkedő CDKN2A gén mutációi állnak, amelynek következtében szokatlan anyajegyek jelennek meg a bőrön és az átlagoshoz képest nagymértékben megnő a melanoma kialakulásának kockázata. Az örökletesség igazolására központunkban a gén molekuláris diagnosztikai vizsgálatait is elvégezzük.

A rendszeres kontrollvizsgálatok során minden újonnan megjelent anyajegy azonnal észrevehető, emellett a már korábban is már jelenlévő anyajegyekben végbemenő legapróbb változások is azonosíthatóak” – mondja Hunyady.

Fájdalommentes, pontos és gyors vizsgálat

“A teljesen fájdalommentes bőrvizsgálat ideje – az anyajegyek számától függően – átlagosan 20-30 percet vesz igénybe. „Ebben a konzultáció ideje is benne van, amelynek során áttekintjük a páciens korábbi leleteit és feltérképezzük az esztétikai és egyéb bőrproblémák lehetséges okait. A kontrollvizsgálatok során – a 20-30-nál több anyajeggyel rendelkező vagy a családi halmozódást mutató eseteket kivéve – nincs feltétlenül szükség a teljes testfelület újból történő lefotózására, így ilyenkor általában csak a már meglévő vagy újonnan megjelent anyajegyeket és más bőrképleteket rögzítjük újra. Az újonnan felvett adatokat a korábbiakkal összehasonlítva azonnal észrevehető, ha a bőr valamely pontján daganatgyanús elváltozás jelent meg” – mondja a Bőrdaganat Központ konzultációit és a páciensek bőrvizsgálatait végző Hunyady doktor, aki az anyajegyek veszélyességének megállapítására szolgáló angolszász ABCDE-rendszert magyarra adaptálva a “SANSZ” betűszóval tanítja meg pácienseinek, hogy miként ismerjék fel egy-egy anyajegy veszélyességét.

“A SANSZ magyarul esélyt jelent, és így egy könnyen megjegyezhető betűszó. Az “S” betű az anyajegy sötét árnyalatát, az “A” az asszimetriát, az “N” a növekedést, az “SZ” pedig a szabálytalan széleket jelenti: ha ezek közül valamelyikben változást tapasztal a páciens, az ronthatja a későbbi gyógyulási esélyeket, amennyiben rosszindulatúvá vált az anyajegy. Ezen változások esetén ezért mindenképp érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulnunk, ahogyan akkor is, ha az anyajegy kiemelkedik a bőrfelületről vagy a felszíne kifekélyesedést kezd mutatni” – mutat rá a minél hamarabb történő szakorvosi vizsgálat fontosságára Hunyady doktor.

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!