Dermatoszkópos anyajegyvizsgálat 2018-03-14T18:54:21+00:00

Project Description

Dermatoszkópos anyajegyvizsgálat

A bőrdaganatok, illetve a melanoma veszélyének felismeréséhez a bőr és az anyajegyek dermatoszkóppal történő vizsgálatára van szükség. A dermatoszkóp egy speciális bőrmikroszkóp, amellyel a hagyományos, szabad szemmel történő vizsgálatnál sokkal pontosabban meghatározhatjuk, hogy szükség van-e egy-egy anyajegy eltávolítására vagy sem.

Részletek
Bejelentkezés

A Melanoma és Bőrdaganat Diagnosztikai Központban dermatoszkópos anyajegyvizsgálat ad lehetőséget a bőr felsőbb rétegeibe való bepillantásra, és azok emberi szemmel nem látható változásainak megfigyelésére.

A dermatoszkópos anyajegyvizsgálat során nem kerül sor sejtmintavételre, azaz biopsziára. A vizsgálat nem jár semmilyen fájdalommal, nem invazív, és a beteg számára is betekintést nyújt a vizsgálat menetébe a dermatoszkóppal összekapcsolt számítógép képernyőjén keresztül.

Hogyan működik a dermatoszkópos anyajegyvizsgálat?

A bőrre ilyenkor egy mikrokamerát helyezünk, amely harmincszoros nagyítással a felhám alsó rétegéig, az úgynevezett bazális sejtekig képes feltárni a különféle bőrelváltozásokat. Ennek köszönhetően az a sejtsor is vizsgálható, amely szabad szemmel egyáltalán nem látható. A diagnózis felállítása az úgynevezett dermatoszkópos pontértékkel történik: ez egy számítógép által kiszámított érték, amelyet a vizsgált bőrelváltozás differenciáltsága, színe, a széli részek alakja, illetve a szimmetria/aszimmetria alapján számol ki a szoftver.

A bőrgyógyász szakorvosunk által bevitt adatok alapján kiszámolt pontérték alapján már meghatározható, hogy az adott bőrelváltozás jóindulatú, avagy felmerül a rosszindulatúság gyanúja, esetleg már egyértelműen rosszindulatú elváltozásról van szó.

Pontosan nyomon követjük az anyajegyek méret-, alak- és színbeli változásait

A bőrmikroszkópos felvételek tárolásra kerülnek, így ezeket könnyen össze tudjuk hasonlítani a későbbi kontrollvizsgálatokon készített felvételekkel. Az anyajegyek méret-, alak- és színbeli változásai így egyszerűen és nagyon pontosan nyomon követhetővé válnak, a gyanús elváltozások felismerését követően pedig késlekedés nélkül megtörténhet az anyajegyek rosszindulatúságát igazoló vagy kizáró szövettani vizsgálat.

20-30-nál több anyajegy vagy családi halmozódás esetén még fokozottabban figyelünk Önre

A diszpláziás anyajegy szindróma – más elnevezésein atipikus anyajegy szindróma (AMS) vagy familiáris atipikus többszörös anyajegy-melanoma (FAMM) szindróma – azokat a bőrelváltozásokat foglalja magába, amelyek bizonyos családokban örökletesen adódnak tovább. A tünetegyüttest a szokatlan anyajegyek, illetve a többször is kiújuló, örökletes melanomák megjelenése jellemzi. A tünetegyüttes hátterében eddig a 9-es kromoszómán elhelyezkedő CDKN2A gén különféle mutácóit azonosították.

Ezekben az esetekben nemcsak az első alkalommal, hanem a későbbi kontrollvizsgálatokon is mindig elvégezzük a teljes test összes bőrelváltozásának vizsgálatát is. (Az örökletesség igazolására molekuláris diagnosztikai vizsgálatok is végeztethetőek.)

A bőrvizsgálat ideje – az anyajegyek számától függően – átlagosan 30-50 percet vesz igénybe. Ebben már az előzetes konzultáció ideje is benne van, amelynek során áttekintjük az Ön korábbi leleteit és feltérképezzük az esztétikai és egyéb bőrproblémák lehetséges okait.

Áraink

Dermatoszkópos anyajegy szűrés 16 000 Ft

ON-LINE KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérjük töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt!